Första hjälpen kan vara bra att kunna

När man spelar musik och är på konserter, så ser man en hel del från scen. Det har hänt, att någon i publiken blivit sjuk och har behov av första hjälpen eller liknande. Det finns ofta sjukvårdare på plats, men det är även bra som privatperson att ta en första hjälpen kurs eller en hlr-kurs hos Hjärtgruppen. Det finns flera typer av HLR. Om du är privatperson kan du gå en vanlig generell eller välja HLR för barn som ges till både föräldrar och förskolor. Hjärtgruppen erbjuder även D-HLR för väktare, polis och räddningstjänst, S-HLR för dem som jobbar inom sjukvård, och A-HLR som är för akutsjukvården.

HLR ger dig rätt sorts kunskaper

Du får instruktörer som är läkare med erfarenhet inom bland annat akutsjukvård och du kommer att få en utbildning som gör att du lär dig vad du ska göra och hur du ska gå tillväga om det inträffar exempelvis en olycka.

Lär dig förkortningen LABC

Första hjälpen kurs lär dig LABC. L för livsfarligt läge så att du kan bedöma om det är ett sådant läge eller ej. A står för andning, så att du lär dig skapa öppna luftvägar och ser till att åtgärda luftstopp. B är för blödning och hur du stoppar dem. C står för chock, hur du förebygger en sådan. Du får lära dig vad du ska göra om du är först på plats, samt hur du använder förbandsutrustning. Dessutom kan du välja till:

  • Brännskador
  • Psykisk första hjälp
  • Akuta sjukdomar
  • Kläm-och krossskador
  • Fallskador samt nack- och ryggskador
  • Kem-och frätskador
  • Ögonskador
28 Aug 2015


Välkommen till bloggen som handlar om stil och mode, då framför allt om smycken men även annat som ryms inom ramen för mode, stil och skönhet. Denna blogg behandlar ett brett ämne som omfattar många saker och som berör i stort sett alla människor, vi har alla en relation till mode och stil.

Att smycka sig med vackra saker är något som finns djupt rotat i oss människor, även i flera djurarter faktiskt. Ända sedan urminnes tider har vi gjort vad vi kunnat för att bli så attraktiva som vi har kunnat men vad det har inneburit har skiftat genom historien, det har handlat om allt från fjädrar till snäckor, kroppsfärg, peruker, korsetter och särskilda material och designermärken. Vår smak ändras hela tiden och hur mycket vi än vill ta avstånd från vissa trender så är det inte alltid så lätt.

Idag finns det många trender såväl som icke-trender och vad man väljer för stil beror på många faktorer såsom omgivning, ideal, principer och - inte minst - personlig smak. Unga människor är mer lättpåverkade än äldre som i regel är mer bekväma.

Kläder och smycken kan göra väldigt mycket för hur man uppfattas av andra, men ännu mer för hur man känner sig. Det är dessutom en cykel som aldrig tar slut eftersom man i regel uppfattas som vackrare när man känner sig fin, det handlar om vad man utstrålar.

Vissa står inte ut med att bära en massa accessoarer medan andra känner sig nakna utan. Att kombinera smycken och kläder är också något av en konst, men att mismatcha blir ibland helt rätt. Egentligen finns det inget rätt och fel när det gäller stil, så länge man känner sig fin.

Smycken kan vara massproducerade av billiga material och köpas för att bara bäras några månader, medan trenden håller i sig. Smycken i material som silver, guld och titan köper man för att använda länge - inte sällan hela livet och de brukar bara bli vackrare med tiden. Många kvalitetssmycken går dessutom från generation till generation, som släktklenoder.


Senaste inläggen:

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook