10 häpnadsväckande fakta om ädelstenar

Ädelstenar är ganska fascinerande och det finns många som beundrar deras naturliga skönhet. Att bära dem är smycken är en uråldrig praxis som var ganska populär bland forntida människor. Samtidigt tror man också att ädelstenar också anses ha helande förmåga och många rekommenderas att bära dem för fred och välstånd. Vare sig det är för deras skönhet eller astrologiska skäl, har människor runt om i världen anammat ädelstenar i många år.

Med hjälp av ädelstenarnas popularitet har till och med juvelerare kommit med många designalternativ för ädelstenssmycken. Men vet vi allt om ädelstenar?

1. Den egyptiska favoriten

De forntida egyptierna ansåg att de grönfärgade ädelstenarna var mycket värdefulla och gav lycka till den som bar dem. Peridot och smaragd var de två mest favorit gröna stenarna av folket från svunnen tid. Man tror att människor ofta blev förvirrade mellan de två vackra ädelstenarna. Egyptiska drottningen Kleopatra hade sitt hjärta för peridoten. Även om hon älskade smaragder som ser ganska lika ut, föredrog hon alltid peridoten.

Granatäpple look a liken

Har du någonsin märkt att granaten var ganska lika granatäpplefröet? Medan vissa tror att granatens namn faktiskt härleddes från ett ord som betyder "blod", är den faktiska tagningen helt annorlunda. Den blodröda ädelstenen har fått sitt namn från frukten granatäpple eftersom frukten har liknande blodröda frön inuti. Å andra sidan är folket enat om granatäpple att frukten representerar liv, död och återfödelse. 

3. Den hårdaste ädelstenen

Det finns inga priser för att gissa vad den hårdaste ädelstenen är – diamant. Denna vackra ädelsten som anses vara en kvinnas bästa vän rankas som den hårdaste och starkaste. Ordspråket "bara en diamant kan skära en diamant" är absolut sant eftersom en diamant används för att skära eller skrapa en annan diamant. 

4. Den lättaste ädelstenen

Bärnsten anses vara den mjukaste och lättaste ädelstenen på jordens yta. Denna vackra ädelsten är så lätt att den flyter i saltvatten. Stenen är resultatet av harts och sav från de fossiliserade förhistoriska träden. Baltisk bärnsten, som anses vara den starkaste typen av bärnsten, används för att skapa bärnstenssmycken.

5. Ädelstenen med naturliga ränder

Den vackra agatädelstenen är känd för att ha naturliga ränder över hela kroppen. Stenen har ett antal naturliga färgband avskalade över ytan vilket gör den kreativ och unik. Ränderna på stenen beror på ansamling av mineraler som kalcedon eller kvarts.

6. Den största diamanten

Medan Cullinan-diamanten (3 106,75 karat) anses vara den största opolerade diamanten, är det Sergio som slår sina rivaler som den största diamant som någonsin hittats. Sergio-diamanten som är en svart carbonado-diamant upptäcktes i Brasilien 1893. Diamanten på 3167 karat är en sann skönhet att se. De svarta diamanterna är ganska sällsynta och det finns fortfarande en hel del debatt om deras ursprung.

7. Asiens stjärna

Visste du att Asiens stjärna är en cabochonstjärna safir? Ja, det är sant och den vackra ädelstenen finns för närvarande i Washingtons Smithsonian National Museum of Natural History. Den 330-karats ädelstenen kom från Magok-gruvan, Burma, och har rik färg och är mycket tydlig i naturen. Stenen gavs av maharadjan i Jodhpur till American Museum på 1960-talet.

8. De utsökta pärlorna

Efter diamanter är det pärlor som kvinnor gillar  mest. Ett sant tecken på klass och elegans, pärlorna är bara vackra... men vet du att det tar cirka 1 till 4 år för en pärla att bli verklighet? Att odla en pärla innebär plantering av en liten pärla (kärna) i blötdjuret, och den får stå i minst 1 till 2 år för att växa till en vacker pärla. Så nästa gång du bär pärlor, överväg historien och arbetet bakom dem.

9. Den fascinerande tanzaniten

Ädelstenar i blå och violett färg är ganska attraktiva och när man talar om färgade ädelstenar behöver den fascinerande tanzaniten ett speciellt omnämnande. Denna sällsynta, blå/violettblå sten är väldigt tilltalande och det är också historien bakom den. Stenens unika karaktär är dess sällsynthet - tanzanit finns bara på en plats i världen vid Mt Kilimanjaro i Tanzania. 

10. Den sällsynta röda diamanten

Medan alla färgade diamanter är sällsynta, är den mest sällsynta av dem alla den röda diamanten som finns i Brasilien, Afrika och Australien. Forskare avslöjar att endast 20 till 30 sällsynta diamanter har upptäckts hittills och de flesta av dem är mindre än en halv karat. 

15 May 2023


Välkommen till bloggen som handlar om stil och mode, då framför allt om smycken men även annat som ryms inom ramen för mode, stil och skönhet. Denna blogg behandlar ett brett ämne som omfattar många saker och som berör i stort sett alla människor, vi har alla en relation till mode och stil.

Att smycka sig med vackra saker är något som finns djupt rotat i oss människor, även i flera djurarter faktiskt. Ända sedan urminnes tider har vi gjort vad vi kunnat för att bli så attraktiva som vi har kunnat men vad det har inneburit har skiftat genom historien, det har handlat om allt från fjädrar till snäckor, kroppsfärg, peruker, korsetter och särskilda material och designermärken. Vår smak ändras hela tiden och hur mycket vi än vill ta avstånd från vissa trender så är det inte alltid så lätt.

Idag finns det många trender såväl som icke-trender och vad man väljer för stil beror på många faktorer såsom omgivning, ideal, principer och - inte minst - personlig smak. Unga människor är mer lättpåverkade än äldre som i regel är mer bekväma.

Kläder och smycken kan göra väldigt mycket för hur man uppfattas av andra, men ännu mer för hur man känner sig. Det är dessutom en cykel som aldrig tar slut eftersom man i regel uppfattas som vackrare när man känner sig fin, det handlar om vad man utstrålar.

Vissa står inte ut med att bära en massa accessoarer medan andra känner sig nakna utan. Att kombinera smycken och kläder är också något av en konst, men att mismatcha blir ibland helt rätt. Egentligen finns det inget rätt och fel när det gäller stil, så länge man känner sig fin.

Smycken kan vara massproducerade av billiga material och köpas för att bara bäras några månader, medan trenden håller i sig. Smycken i material som silver, guld och titan köper man för att använda länge - inte sällan hela livet och de brukar bara bli vackrare med tiden. Många kvalitetssmycken går dessutom från generation till generation, som släktklenoder.


Senaste inläggen:

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook